Польща очікує на створення широкої коаліції, щоб передати Україні танки Leopard - Моравецький
Польща очікує на створення широкої коаліції країн для передачі сучасного важкого озброєння Україні. Варшава не має наміру самостійно передавати чергові танки Києву.
Про це під час спільної пресконференції з міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком заявив в суботу у Варшаві глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.
Як зазначив прем’єр-міністр Польщі, разом з президентом країни Анджеєм Дудою він залучений до переговорів щодо “створення широкої коаліції держав, які мали б передавати Україні важке сучасне озброєння”.
“На даний момент я можу сказати лише це. Президент також до цього залучений, переговори тривають. Я говорив про це з канцлером ФРН Шольцем кілька тижнів тому у Брюсселі. Думаю, що в найближчі декілька днів ми знатимемо трохи більше у цій справі”,- підкреслив голова Ради міністрів Польщі.
Він додав, що Польща самостійно не має наміру передавати свої чергові танки в Україну.
“Без ширшої коаліції ми не маємо намірів передавати цих танків”,- наголосив Моравецький.
Як повідомляв Укрінформ, видання The Wall Street Journal із посиланням на представників польської влади повідомило, що Польща розглядає можливість поставити в Україну власні танки Leopard німецького виробництва – після того, як отримає заміну їм із Південної Кореї та США.
ЗС Польщі мають на озброєнні понад 240 танків Leopard 2.
Як інформувалося, Польща придбала у США 366 танків Abrams: 250 нових, та 116 танків, що вже були в експлуатації. Відповідно до контракту, Варшава вже отримала перші 28 танків нових танків Abrams.